Alanya

Het prachtige Alanya

Of je er woont, voor langere tijd verblijft of op vakantie gaat: Alanya is op en top genieten van zon, zee en strand! Alanya’s warme klimaat geeft praktisch het hele jaar uitstekende strand-ervaringen. Je kan gemiddeld zo’n 300 dagen per jaar genieten van de vele  stadsstranden. Maar men komt niet alleen voor de zon-zee-strand-combinatie. Ook kan je uitgebreid shoppen of genoeg opdoen van de rijke cultuur die er heerst dankzij de rijke historie. Alanya is niet voor niets de drukst bezochte badplaats van Turkije. Gezellige straatjes vol winkels, restaurants, cafés en bars zorgen ervoor dat de dagen voorbij vliegen.

Klimaat

Alanya kent een heerlijk klimaat. In het voor- en naseizoen kunt u genieten van een heerlijk zonnetje en in de zomermaanden wordt het aangenaam warm. Alanya is met jaarlijks 3220 uur zon één van de zonnigste plaatsen van Turkije. 

De geschiedenis van Alanya

Alanya ontstond ruim voor onze jaartelling als een kleine vissersplaats. Na de verovering in 1226 door Alaeddin Keykubat bloeide de plaats op en werder bouwwerken zoals het fort met de stadsmuren gemanifesteerd. Ook heeft het Alanya betere wegen, watersystemen en een scheepswerf gegeven.

Toen de president van Turkije, Mustafa Kemal Atatürk Alanya in 1934 was hij zeer enthousiast over deze mooie badplaats. Alleen was hij niet weg van de naam ‘Alaniye’. Sindsdien is de naam ‘Alanya’ geboren wat verwijst naar 300 dagen zon per jaar).

Het Cleopatra strand in het oosten is zo genoemd omdat het strand door de romein Marcus Antonius als een cadeau is gegeven aan zijn geliefde Cleopatra VII. Onder andere de scheepswerf, stadsmuren en burcht zijn nog originele overblijfselen uit de rijke historie van de stad.

Bezienswaardigheden

Kasteel met uitzicht op Alanya

1. Alanya kasteel

Na een smalle en soms steile wandeling die absoluut de moeite waard is, komt je hoog boven Alanya uit bij een oud kasteel waar je een prachtige uitzicht hebt over de stad, de kust en het Taurusgebergte. Deze prachtige 13e eeuwse burcht die met zijn 6,5 km muur de heuvel versiert bevat 140 torentjes. Als een van de populairste plekken in de regio, is het kasteel in het hoogseizoen druk bezocht. 

Sealanya dolfijnen resort in Alanya

2. Sealanya

Altijd willen zwemmen met dolfijnen? Dan komt je droom hier uit. Daarnaast kan je in een kooi tussen de haaien zwemmen, diverse vissen, snorkelen met roggen en nog veel meer. Na een bezoekje aan Sealanya is het zeeleven geen onbekend terrein meer voor je!

Rode toren van Alanya

3. Rode Toren

Gevestigd sinds 1226 is deze achthoekige toren nu voor toeristen te bezoeken. Door de verbinding aan het grote fort is het gecombineerd te bezoeken. Onderin is vaak een expositie over de historie van Alanya. Het hoogste punt (33 meter) geeft een mooi uitzicht over de haven. Niet bijzonder druk bezocht, maar zeker leuk om eens te bezoeken.

Historisch Museum Alanya

4. Historisch museum

Alanya heeft een rijk historisch verleden. Dit is goed terug te zien in het historisch museum. Naast kostbare archeologische vondsten, is er informatie over de geschiedenis van Alanya en etnografische vondsten te vinden. Buiten loop je door een mooi aangelegde tuin waar grafstenen, planten en dieren te vinden zijn.

5. Damlatas Grot

Toen de haven van Alanya werd aangelegd, ontdekte men de plek die nu de Damlatas grot heet. Er heerst een constante temperatuur van 22 graden en een luchtvochtigheid van 90%. Dit zou voordelig zijn voor astmapatiënten. Daarom stellen ze de grot elke dag voor 12:00 uur alleen open voor Astmapatiënten. Uiteraard wordt de grot versierd door stalactieten en stalagmieten wat het een aantrekkelijke attractie maakt. Met 30 meter diep en 15 meter hoog is de grot niet bijzonder groot, maar zeker de moeite waard.

6. Dimcay rivier

Iets ten oosten van Alanya ligt een prachtig natuurgebied met daarin de Dimcay rivier. Een bijzonder stukje natuur en veel mogelijke activiteiten. Zwemmen, mountainbiken en wandelen, eten hangend boven de rivier of zelfs op de rivier op een vlot! Aan de restaurants zitten verschillende glijbanen waar je in het heerlijk frisse water landt.

7. Water Park Alanya

Het waterpark van Alanya is een geweldige manier om jezelf en je kinderen een hele dag bezig te houden. Met maarliefst 27 glijbanen en een lange ‘lazy river’ is het een ultiem dagje uit. Waaghalzen kunnen zelfs bungeejumpen, maar ook minigolf is een optie voor hen die zich liever niet ter aarde storten.

8. Ontdek Alanya per fiets

Voor de echte oerhollander zijn ook huurfietsen te verkrijgen. Als je wilt, kan je een speciale fietstour boeken en hoor je allerlei leuke weetjes over de stad en bezienswaardigheden, eventueel zelfs met een Nederlandse gids. Heerlijk uitwaaien. 

9. Alanya van boven

Op 15 minuten rijden vanaf het centrum ligt het Seyir Terasi, een uitzichtpunt boven op een berg te bereiken met een auto, scooter, taxi of lopend. Herkennend aan de grote witte letters “I love Alanya” heb je vanaf dit punt een topview over de stad, de zee en de omgeving met zijn rijke natuur.

10. Grotten van Dim

Net iets rustiger dan de grotten van Damlatas zijn deze minstens net zo mooi. Het is de één na grootste grot van Turkije open voor toeristen. Geschikt voor het hele gezin, 12 km van de stad vandaan en een topplek voor een wandeling langs stalactieten waarbij je uiteindelijk bij een mooi meertje uitkomt. 

11. Kabelbaan

Vanuit het centrum van de stad kan je met deze kabelbaan naar de top van een berg. Op een snelle manier kun je genieten van een uitgestrekt uitzicht over de stad, zee en omgeving. Een leuke activiteit voor het hele gezin. 

Compare listings

Vergelijken